Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η τρίτη λύση

Η τρίτη λύση




"Μπροστά στις δυσχέρειες της εποχής τρεις λύσεις βρίσκονται ενώπιόν μας: 
1) Να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αλλά η λύση αυτή μοιάζει με το να επιχειρήσεις τη θεραπεία του πυρετού σπάζοντας το θερμόμετρο...
2) Να συμμορφωθούμε με τον αιώνα τούτο...Όταν όμως είσαι αετός και βλέπεις πως υπάρχουν ερπετά, δεν μπορείς να πεις θα κόψω τα φτερά μου και θα γίνω ερπετό για να ζω κι εγώ όπως αυτά. Ο μαδημένος αετός δεν είναι ερπετό, είναι ένας μελλοθάνατος.
3) Η αντίσταση! Η αντίσταση "αντιστήναι τη ημέρα τη πονηρά". (Εφεσ. στ΄13)
Αλέξανδρος Τσιριντάνης

Ο βασιλιάς τη Γρανάδας Βοαδβίλ (1487-1492) όταν οι Ισπανοί πολιόρκησαν την πόλη του, δεν έφερε καμία αντίσταση και τους παρέδωσε αμέσως τα κλειδιά της. Βγαίνοντας κατόπι από τη Γρανάδα με τη συνοδεία του, γύρισε να της ρίξει μια τελευταία ματιά και άρχισε να κλαίει ασυγκράτητα. Τότε η μητέρα του τού είπε: "Κλαις σα γυναίκα για κάτι που δεν μπόρεσες να το υπερασπισθείς σαν άντρας."
Κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

Κάποτε έφεραν μπροστά στον ονομαστό Άραβα χαλίφη Αζίζ (9ος αι) δύο ανθρώπους για να τους δικάσει. Ο ένας είχε σκοτώσει για ασήμαντη αφορμή κάποιον γέροντα. Ο άλλος είχε παραστεί στη σκηνή του φόνου, χωρίς να υπερασπιστεί το γέροντα. Ο χαλίφης διέταξε να απαγχονίσουν το φονιά. Τον άλλον τον καταδίκασε επίσης σε θάνατο, αλλά όρισε να εκτελεστεί με μαρτυρικό τρόπο. Δικαιολόγησε δε την απόφασή του λέγοντας: "Η δειλία είναι χειρότερη από το φόνο. Γιατί είναι μητέρα και πηγή πολλών κακών πράξεων."

Ένας δικαστής βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν έπρεπε να δικάσει έναν παιδικό του φίλο. Σαν ευσυνείδητος δικαστής καταδίκασε το φίλο του σε καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού προς κατάπληξη του κοινού. Αλλά η κατάπληξη μετατράπηκε σε θαυμασμό όταν μετά το τέλος της δίκης ο δικαστής σηκώθηκε και κατέθεσε στο ταμείο το ποσό.

"Ο κυβερνήτης ενός λαού πρέπει να έχει πάντα στο νου του τρία πράγματα: Πρώτον ότι κυβερνάει ανθρώπους. Δεύτερον ότι πρέπει να τους κυβερνάει σύμφωνα με τους νόμους. Τρίτον ότι δεν πρόκειται να κυβερνάει για πάντα." 
Ισοκράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου