Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλοι άντρες

Μεγάλοι άντρες



Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος, πατέρας του Μεγάλου Αλέξανδρου, ήταν πολύ περήφανος για τις νίκες που είχε στους πολέμους. Σε ένα γράμμα του προς τον Φίλιππο, ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος, που ήταν πρότυπο μετριοφροσύνης, του έγραψε τα εξής: "Φίλππε, κοίτα τη σκιά σου στον ήλιο και θα διαπιστώσεις πως δεν έγινε καθόλου μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν τις νίκες σου".

Ο Αριστοτέλης εκλήθη να εκφωνήσει ένα λόγο μπροστά στο λίκνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν γεννήθηκε. Ο Αριστοτέλης, ο οποίος υπήρξε αργότερα διδάσκαλος του Μ. Αλεξάνδρου, είπε μονάχα τα εξής: "Εύχομαι όταν μια μέρα γίνεις βασιλιάς να είσαι τόσο αδιάφορος και απαθής στη γλώσσα της κολακείας, όπως είσαι αδιάφορος κι απαθής στο λόγο που ο πατέρας σου με υποχρέωσε να εκφωνήσω τώρα μπροστά σου."

Ο Μέγας Αλέξανδρος δέχτηκε να δει κάποιον από τους συνεργάτες του ο οποίος άρχισε να κατηγορεί με πάθος κάποιο πρόσωπο. Ο βασιλιάς έκλεισε με την παλάμη του το ένα αυτί και άκουγε με ψυχρότητα. Όταν δε έκπληκτος τον ρώτησε ο συκοφάντης γιατί το έκανε αυτό, ο Μ. Αλέξανδρος απάντησε: "Σε άκουσα προσεκτικά αλλά με το ένα αυτί. Με το άλλο θα ακούσω αυτόν που κατηγορείς. Τότε θα καταλάβω ποιος από τους δύο έχει δίκιο." 

Ο γιατρός Αμπού ρωτήθηκε κάποτε πάνω σε ένα ζήτημα πολύ δύσκολο σχετικά με την επιστήμη του κι απάντησε χωρίς να διστάσει: -"Δεν ξέρω απολύτως τίποτα γι' αυτό." -"Μα πώς; Ο χαλίφης σε πληρώνει τόσο ακριβά για την επιστήμη σου" του είπαν. -"Βεβαίως", αποκρίθηκε εκείνος. "Με πληρώνει για όσα ξέρω. Αν επρόκειτο να με πληρώνει για όσα δεν ξέρω, δε θα του αρκούσε ούτε όλο το χρυσάφι του κόσμου".

Ο Νεύτων έλεγε: "Μοιάζω σαν το παιδάκι που με το κουβαδάκι του κουβαλάει νερό στην ακρογιαλιά. Αυτές είναι οι γνώσεις μου. Ο ωκεανός του αγνώστου εκτείνεται μπροστά μου."

Ο φιλόσοφος Κράτης συνάντησε κάποτε έναν Αθηναίο που του ανακοίνωσε πως ανακάλυψε το μυστικό της ευτυχίας. -"Και ποιο είναι αυτό;" ρώτησε ο φιλόσοφος. -"Να, τα κανόνισα έτσι ώστε από δω και πέρα θα πάψω να εργάζομαι και θα απολαμβάνω έτσι την ανάπαυση σε όλη μου τη ζωή." Κι ο Κράτης του αποκρίθηκε: -"Ανόητε, η απόλαυση αυτή δεν υπάρχει παρά μονάχα στις λίγες ώρες ή στιγμές που έπονται από την κούραση."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου