Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η τέχνη της φυγής

Η τέχνη της φυγής





Όλοι οι άνθρωποι έχουν από πλευράς καταγωγής, τάσεις φυγής. Όλοι κατάγονται από προγόνους που μετανάστευσαν από την Αφρική και την Ασία. Κάθε θρησκεία ήταν μια απόδραση από την αθλιότητα της πραγματικής ζωής, μια φυγή από το σώμα που υποφέρει προς τον ασφαλή ουρανό της ψυχής.
Όταν οι θρησκείες γίνονται υπερβολικά συμβατικές και επιφανειακές, οι άνθρωποι καταφεύγουν στο μυστικισμό και στο φονταμενταλισμό, για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. 
Η βιομηχανική κοινωνία στο ξεκίνημά της ήταν μια απόδραση από τη φτώχεια. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε απόδραση από τη δουλειά προς τον ελεύθερο χρόνο, τα χόμπι και τον αθλητισμό.
Η απόδραση από το γάμο μέσω του διαζυγίου και η επιστροφή σ' αυτόν είναι σαν ένας αυτοκινητόδρομος στον οποίο συνεχώς προστίθενται νέες λωρίδες κυκλοφορίας. Ανέκαθεν ήταν περισσότεροι εκείνοι που απέφευγαν τους εχθρούς τους από αυτούς που μάχονταν εναντίον τους. 
Η τέχνη της φυγής παραμένει παραγνωρισμένη, γιατί οι διάφορες μορφές που παίρνει εμποδίζουν τους ανθρώπους να την αντιμετωπίσουν ως ολοκληρωμένη αντίδραση στη ζωή.

Theodore Zeldin (Η κρυφή ιστορία της ανθρωπότητας)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου