Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ο φόβος της μοναξιάς

Ο φόβος της μοναξιάς



Στην αρχή καθένας από μας ζει άνετα στους κόλπους της οικογένειάς του. Δε γνωρίζουμε τη μοναξιά ούτε μπορούμε να διανοηθούμε τον εαυτό μας ως ξεχωριστό άτομο. Όσο μεγαλώνουμε η αίσθηση ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο χάνεται.
Η μοναξιά, ιδιαίτερα  στις μέρες μας, εξαπλώνεται στον κόσμο σαν επιδημία. Μάλιστα όσο πιο επιτυχημένος είναι κανείς τόσο περισσότερο κινδυνεύει να προσβληθεί. Και δυστυχώς τα χρήματα δεν μπορούν να θεραπεύσουν αυτή την κατάσταση.
Ο φόβος της μοναξιάς είναι σαν τη σιδερένια μπάλα των βαρυποινιτών, περιορίζει τη φιλοδοξία και στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη. Για τους Αμερικανούς αποτελεί έναν εχθρό τον οποίο πολεμούν αδιάκοπα. Στη χώρα τους υπάρχουν οι περισσότεροι οργανισμοί καταπολέμησής της ενώ οι ταινίες τους έδειχναν από παλιά την απέραντη ερημιά της Αμερικής.
Ο καουμπόι μόνος χάνεται στο ηλιοβασίλεμα υπομένοντας με στωικότητα τις δυσκολίες της ανεξαρτησίας του. Η άγρια φύση και το απρόβλεπτο ήταν η μάστιγά του αλλά όταν έβγαινε νικητής από αυτή την αναμέτρηση συνέχιζε ακούραστος τη δράση, πάλι μόνος...
...όμως για να καταλάβει κάποιος πού θέλει να πάει, για να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του είναι απαραίτητο να δέχεται ερεθίσματα από άλλους. Όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία "μόνο κάποιος που έχει κατανοήσει τους ανθρώπους και τα πνεύματα είναι ικανός να καθοδηγήσει μόνος τον εαυτό του". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου